top of page

Cum simplifică Open Banking-ul plățile prin O.P. în magazinele online

Actualizată în: 2 oct. 2023

Autor: Alice Anghelea


Cum simplifică Open Banking-ul plățile prin O.P. în magazinele online
pentru consumatori și comercianți deopotrivă


Oferită în prezent de majoritatea comercianților, plata prin Ordin de Plată este o metoda preferată de consumatori în magazinele online atunci când valoarea coșului de cumpărături este semnificativă, sau consumatorii sunt reticenți la expunerea cardului bancar prin Internet.

Deși implică pași mari pentru clienții magazinelor online, aceștia o preferă întrucât le oferă siguranță online și îi scutește de plata ramburs.

Open banking-ul automatizează inițierea plăților prin O.P. pentru consumatori și recepția acestora pentru comercianți. Întreaga experiență de plată online devine simplă și rapidă prin completarea automată a ordinului de plată și confirmarea automată a dovezii plății, și chiar a încasării, direct în sistemul ERP al comerciantului.

Simplitatea open banking-ului câștiga în fața complexității O.P.-ului la inițierea plăților online

În timp ce O.P.-ul este o metodă de plată fără costuri directe pentru comercianți - având loc între contul consumatorului și contul comerciantului, fără intervenția procesatorilor de plăți, așa cum este în cazul plăților cu cardul online - plata prin O.P. este costisitoare prin pașii, efortul și atenția necesare, dar și experiențele oferite de ambele părți ale tranzacției.

Pe de o parte, experiența de plată a consumatorului este lungă și solicitantă, acesta trecând prin toți pașii unei plăți noi în internet banking la fiecare achiziție plătită prin O.P.:

 • de la autentificarea în platforma de internet banking, ordonarea unei plăți prin operarea manuală a detaliilor de plată aferente comenzii și datelor de identificare a comerciantului - care trebuie să fie corecte,

 • până la autorizarea plății, urmată de descărcarea dovezii plății din internet banking și transmiterea acesteia comerciantului pentru a-l înștiința că plata a fost făcută.

De cealaltă parte, comerciantul trebuie să aibă grijă:

 • să verifice primirea dovezii plății prin email, și să rămână în așteptare cu pregătirea comenzii până la confirmarea încasării;

 • să verifice periodic situația contului său în Internet Banking până la vizualizarea încasării;

 • apoi, să solicite echipei operaționale pregătirea și livrarea comenzii.


Diagram showing the online payment initiation process through open banking

Open Banking-ul oferă o experiență de plată superioară O.P.-ului, complet automatizată, și simplifică experiența de plată a consumatorilor și managementul încasărilor pentru comercianți:

Mai simplu pentru consumatori
 1. Plata are loc în continuare direct, cont la cont, între contul consumatorului și cel al comerciantului;

 2. Oferă cel mai ridicat nivelul de securitate al plății față de orice altă metoda de plată online: consumatorii nu expun în niciun moment date confidențiale către procesatori terți și elimină riscul de fraudă;

 3. Scurtează experiența de plată: inițierea plății se face chiar din factura proformă electronică, detaliile plății și ale comerciantului sunt pre-completate automat, iar consumatorul este direcționat în platforma băncii preferate unde doar se autentifică și autorizează plata.

Mai simplu pentru comercianți

Comercianții reduc administrarea de partea lor la câțiva pași integral automatizați cu ajutorul open banking-ului:

 1. Trimit factura proforma clienților lor;

 2. Primesc automat statusul plății direct în ERP-ul lor, odată plata efectuată;

 3. Pot vizualiza încasarea facturii tot în ERP și tot automat.

Plata prin open banking revitalizează atât experiența cumpărătorilor la

plata online fără card, cât și pe cea a comercianților.


Cumpărătorii care aleg plata prin open banking vin atât din rândul celor ce prefera azi clasicul O.P., dar și din rândul plătitorilor cu cardul atunci când acesta nu se află la îndemână pentru a finaliza rapid și sigur o achiziție online.


În România, plățile prin open banking sunt posibile cu SmartPay - prima soluție dezvoltată local și autorizată de BNR. Împreună cu Smart Accounts, ce permite agregarea conturilor bancare și facilitarea de reconcilieri rapide în ERP-ul comercianților, oferă o automatizare completă de la inițierea plății până la confirmarea încasărilor.

Comments


bottom of page