top of page

Smart Fintech - Cover Story in Business Magazine no. 719 September 23-27, 2019

Actualizată în: 28 iun. 2022

Anul 2019 aduce încă o oportunitate ce va fi în prim-planul discuțiilor de la GoTech World, după momentul 15 septembrie 2019 – termenul de implementare a directivei europene privind serviciile de plată în cadrul pieței interne, cunoscută în piață ca PSD2.

Astfel, jumătatea lunii septembrie a adus momentul în care băncile dau acces la conturile clienților prin API- uri (application program interface), ceea ce va deschide și noi oportunități pentru companiile de tehnologie.


IT Smart Systems vine la GoTech World cu trei soluții principale din zona fintech-urilor, în contextul în care compania mizează cu pedala de accelerație la podea pe acest sector.

Una dintre soluțiile cu care vine compania la expo-show se numește SmartPG. „Este un hub de plăți, conform cu directiva europeană PSD2, care, spunem noi, accelerează inovația. Deoarece acest hub oferă API-uri standardizate și unificate, care elimină barierele de conectare cu fiecare bancă în parte, însă deschide și noi oportunități de creare și implementare a altor acceleratori. SmartPG înglobează experiența extinsă a IT Smart Systems in banking în general, dar și de implemantare a PSD2 și este aliniat cu standardele de securitate (NextGenPSD2 și OpenBanking UK)”, explică Cristian Barbu, managing partner la IT Smart Systems.

Celelalte soluții pe care le aduce compania sunt SmartPay, un accelerator plug & play, care poate fi folosit ca soluție sigură de eCommerce la plata online, și Pay4Me, o soluție de autorizare multiplă, rapidă de plată online – soluția aceasta câștigând Hackathonul

Institutului de Open Banking de la Londra în 2018.

Acestea sunt soluțiile oferite de Smart Fintech, le lansăm anul acesta tocmai în contextul modificărilor din domeniul financiar și mizăm pe ele deoarece așteptăm adopția acestui

tip de soluții anul viitor, când PSD2 va reglementa în forță serviciile financiare din UE și Marea Britanie”, explică Cristian Barbu.

Piața soluțiilor de tip fintech este încă la început în toată lumea, în special în România, după cum observă reprezentanții companiei de tehnologie, însă ei cred că în următorii ani vom asista la o „creștere explozivă”, atât în ceea ce privește cererea, cât și oferta.

Vedem în România un potențial de inovație extraordinar, multe start- up-uri din ce în ce mai active de la care ne așteptăm să creeze o piață dinamică, competitivă, inclusiv la nivel regional”, apreciază Barbu.

Pe lângă aceste soluții descrise, dezvoltate pe o platformă IBM denumită API Connect, compania mai are și alte soluții în portofoliul cu care potențialii clienți se vor putea

familiariza în cadrul evenimentului. Pentru a lucra mai ușor cu aceste proiecte, IT Smart Systems a pus bazele start-up-ului Smart Fintech.

Deși desprins din IT Smart Systems, un business deja stabilit pe piață, Smart Fintech este un start- up care a prins contur de curândn și care credem că are un potențial foarte bun de creștere rapidă. Suntem încrezători că în cursul anului viitor Smart Fintech va trece din etapa de investiție în cea de afacere profitabilă”, spun reprezentanții companiei.

Businessul IT Smart Systems înregistrează creșteri de la an la an, transmit oficialii, iar pentru 2019 estimează o creștere a afacerilor de 20% față de anul trecut. Compania are circa 100 de specialiști IT în două centre de dezvoltare situate la București, respectiv Chișinău.

bottom of page